DE WAARDE VAN JOUW WONING

Je staat op het punt om je woning te verkopen, of je bent gewoon benieuwd naar wat ze nu eigenlijk juist waard is? Wel, er zijn heel wat verschillende aspecten die de waarde bepalen.
We bekijken hieronder enkele belangrijke factoren.

Ligging & omgeving

Beginnen doen we meteen met één van de belangrijkste factoren, de ligging. De ene stad of dorp is nu eenmaal een stuk duurder dan de andere. Zo is Knokke bijvoorbeeld de duurste plek in België om vastgoed te kopen terwijl Mesen dan weer één van de goedkoopste plekken blijkt te zijn.

Niet enkel de ligging, maar ook de omgeving is van groot belang bij het bepalen van de waarde. Het is vanzelfsprekend dat een woning in de nabijheid van winkels en invalswegen meer gegeerd is dan een woning naast een vuilnisbelt.

Type

Wat voor woning is het? Een appartement, open bebouwing, of zelfs een kasteel? Het kan van groot belang zijn bij het bepalen van de waarde!

Afwerking

Ook de afwerking heeft veel invloed op de prijs. Een woning met hoogwaardige, kwalitatieve, materialen zijn een stuk duurder dan woningen die met goedkope materialen werden afgewerkt. Een woning die niet afgewerkt is, of zelfs volledig te renoveren is, heeft uiteraard nog minder waarde.

Vergeet ook zeker de eventuele extra luxe niet. Deze hebben een zeer groot effect op de waarde! Alarmsysteem, zwembad, airco,..

Oppervlakte

Zowel de grootte van de woning en haar bewoonbare oppervlakte, als de grondoppervlakte, is van belang bij het bepalen van de waarde. Hoe meer ruimte, hoe hoger de prijs.

Energiezuinigheid

De energiezuinigheid van een woning wordt vandaag de dag steeds belangrijker. Hoe goed is de woning geïsoleerd, zijn er zonnepanelen, een zonneboiler,…? Allemaal zeer waardevolle aspecten. Wil je een goed zicht krijgen van hoe energiezuinig jouw woning is? Bekijk dan zeker het EPC! Dateert het EPC van na 2019, dan ziet u niet enkel de ‘EPC score’, maar kan u ook in detail bekijken waar de woning goed scoort, en waar er nog ruimte is voor verbetering.

Uiteraard is het niet gemakkelijk om als eigenaar de waarde van jouw woning in te schatten. Geraak je er maar niet uit..? Geen zorgen! Je kan rekenen op heel wat experts die jou kunnen helpen. Zo kunnen wij jou bij Nick&ik helpen bij het bepalen van de juiste waarde van jouw woning maar ook een landmeter, makelaar of notaris helpt jou natuurlijk graag verder met het opstellen van een correcte waardebepaling.

Door: Nick Laenens - 10/02/22